KG Plentong: Mangsa ISA dikasari walau berkerjasama beri keterangan

24 10 2008

[Pemecah Berita]

KUALA LUMPUR, 24 Oktober (SK) – KETUA bahagian perkhidmatan hak asasi Suara Rakyat Malaysia (Suaram) cawangan Johor Bharu (JB), Cheng Lee Whee, 26, mendedahkan bahawa beliau telah dikasari, digari tangan ke belakang dan dimaki oleh polis walaupun berkerjasama memberi keterangan dengan baik.

Beliau telah membuat pendedahan penyalahan guna kuasa tersebut semasa Suaram JB menyerahkan satu memorandum kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) hari ini.

Cheng telah ditangkap di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), seksyen 28, kanun keseksaan seksyen 182, pada 17 Oktober lalu semasa memberi kenyataan di Balai Polis Seri Alam.

Beliau disyaki menyebarkankan maklumat palsu berhubung kandungan laporan polis tentang kes pengusiran paksa di Kampung Baru Plentong Tengah yang dipaparkannya di Portal Polis Kontinjen Johor (http://www.polisjohor.gov.my).

Memorandum yang diterima oleh Pesuruhjaya Suhakam, Khalid Ibrahim, turut menuntut Suhakam menubuhkan satu suruhanjaya siasatan untuk kejaidan pengusiran paksa Kampung Plentong.

Cheng turut memberitahu barang-barangnya yang dirampas seperti komputer riba dan thumbdrive masih berada di tangan pihak polis walaupun beliau dibebaskan di bawah ikatan jaminan.

Berita lanjut menyusul

Advertisements

Actions

Information

One response

25 10 2008
ABDAL

Itu penyiksaan yang harus dilawan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: